Kan tro vekke kroppen fra «ME-dvalen»?

«Du blir ikke frisk hvis du ikke tror nok», sa den karismatiske pastoren til den kreftsyke unge mannen, min pappa.

Pappa var sterkt troende, og klamret seg fast i håpet om helbredelse, helt inntil det siste. Bibelen hans var en personlig dagbok, full av markeringer. En bok som vitner om dyp tro og desperat søken – et rungende rop om hjelp.

Han ble 38 år.

Trodde han ikke nok?

Jeg fikk det ikke til å stemme.

Siden den gang har karismatiske «vekkelser» skapt protester i mitt aller dypeste, og ME-debatten får gjenklangen til å vibrere sterkere enn på lenge. Jeg blir igjen urolig over krefter som langt på vei hevder at helbred handler om å tro nok.

«Tenk at du er frisk, si at du er frisk» og sykdommen vil vike.

I min historiebok skaper dette assosiasjoner til vekkelsesmøter, der forkynnere av ulik karakter maner ut ondskapens makt.

Spørsmålet er om det i det hele tatt bør være mulig å få slike assosiasjoner i møte med norsk helsevesen?

ME-debatten ruver høyt, og er faretruende nær grensen.

Jeg er ingen motstander av en helhetlig tankegang mellom kropp og psyke. Jeg er ingen motstander av sammenhengen mellom tanker og følelser, og jeg er ingen motstander av at følelser skaper kroppslige reaksjoner. Jeg er heller ingen motstander av at stemninger kan snues ved hjelp av tankens kraft.

Men, jeg er sterk motstander av at noen påberoper seg retten til å bestemme når en tanke tenkes riktig, og når en tro er sterk nok. Jeg er også motstander av at noen påberoper seg retten til å vite at det er dette som skal til for å bli frisk.

Tanker og følelser kan ikke måles og settes i system, og sykdom kan ikke graderes etter status. Da forsvinner respekten for individet.

Me-debatten forstyrrer denne respekten. Ordvekslingen er tverr, og partene glir lengre fra hverandre.

Endre retorikken. Endre begrepene. Demp det kontroversielle og finn nye tilnærmingsmåter. Kanskje vekker det ikke kropper fra «ME-dvalen», men det vil vekke liv i en konstruktiv dialog til beste for saken og enkeltmennesket.

Les også: «Høye hester og ugler i ME-mosen»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s